Hızlı Arama Robotu
Hızlı Arama Robotu
Yapay Zeka İnsan Gücüne Sekte Vuracak Deniliyor !

Yapay Zeka İnsan Gücüne Sekte Vuracak Deniliyor !

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz Oy Yok)
Loading...

Zihin genel anlamda kavrama, bilme, problem çözme, tasarılama gibi öğrenişsel özelliklerin kapasitesi olarak belirlenebilir. Bilgisayarlara bu becerilerin kazandırılması olarak nitelendirebileceğimiz suni zihin ehemmiyetli bir araştırma alanı.

Suni zekanın kapasitesini denemek için en daha önceki teklif 1950’de Alan Turing tarafından ortaya atıldı. Turing testi olarak öğrenilen deneyde bir şahıs bilgisayar üzerinden sualler sorarak karşı tarafla bir diyalog kurar. Şayet şahıs karşıdakinin insan mı, bilgisayar mı olduğunu ayırt edemiyorsa karşıdaki bilgisayar Turing testini geçmiş sayılır. Bilim insanları uzun seneler süresince insan aklının yeteneklerine sahip bir suni zihin uygulaması planlayabilmek için insanları taklit etmeye çalıştı. Ancak insanın düşünme mekanizmasını bilgisayara mana kaideleri ile anlatmak hayli karışıktı.

Ayrıca bir emele erişmek için en tesirli usul tabiattaki çözüm olmayabilir. Misalin insanlar uçmak için kuşları taklit etmek yerine fizik kaidelerine göre planlanan uçaklar geliştirdi. Bu sebeple insanın düşünce sistemini taklit etmeye çalışan suni zihin yaklaşımı artık seçim edilmiyor. Rakamsal bilginin süratle çoğalması büyük bilgi kavramı ve günümüzdeki bilgisayarların bu bilgileri işleyebilecek kadar kuvvetlenmesi misalin grafik kartları ile paralel programlama sayesinde günümüzdeki suni zihin uygulamaları çok ölçüde bilgiyi tahlil ederek biliyor. Misalin sürücüsüz bir taşıt karar verirken 4 milyon kmlik sürüş tecrübesinden faydalanabiliyor. Google Tercüme ve diğer tercüme yapan uygulamalar, yabancı bir dili bilirken insanların yaptığı gibi dilin gramer kaidelerini bilmez. Bunun yerine milyonlarca tercüme misaline bakarak eş kararlar verir. Misalin İngilizce-Türkçe tercüme yaparken içinde “human” sözcüğü geçen tümcelerin hepsinin tercümesinde “insan” sözcüğünün olduğunu algılar ve bu sözcüğün Türkçe karşılığını kendiliğini bilir.

Bu yaklaşım bizi suni zihin ile irtibatlı bir kavram olan suni bilmeye eriştirir. Suni bilme, bilgisayarların bir problemi çözmek için çiğ bilgiyi/tecrübeyi kullanarak en doğru kararları verecek biçimde programlanmasıdır.

Günümüzde geliştirilen suni bilme uygulamaları ile bir hayli misyon misalin resimlerdeki muhakkak bir nesneyi idrak etme, trafikte taşıt kullanma ya da ses tarife insanlar kadar hatta daha da zaferli bir biçimde asıllaştırılabiliyor. Ancak bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi robotların kendi kolonilerini kurması ya da Dünya’yı ele geçirmesi gibi ihtimaller hâlâ çok uzakta. Günümüzde kullanılan zaferli suni zihin uygulamaları muhakkak bir misyon için gelişmiş modeller. Ancak geliştirilen teknolojiler henüz insanlar gibi çok değişik misyon ve gidişatları eş zamanlı olarak değerlendirecek seviyede değil.

Günümüzde ise etrafı idrak ederek muhakkak bir vazifeyi zaferli bir biçimde asıllaştıran suni zihin uygulamaları var. Mevzubahisi suni zihin uygulamalarının bazı misalleri:

· Satranç oynayan suni zihin uygulaması rakibin hücumlarını algılar, sonraki ihtimalleri hesaplar ve atak yapar.

· Sağlık alanında kullanılan bir suni zihin uygulaması test neticelerini ve diğer hayatsal bilgileri alır, teşhis koyar.

· Sürücüsüz taşıt kamera ve radar gibi idrak edicilerden bilgiler alır, direksiyon hareketlerini ve motor eforunu hakimiyet eden çıktılar verir.

Yapay Zeka İnsan Gücüne Sekte Vuracak Deniliyor ! YAPILAN YORUMLAR